Geschreven met hulp van Anouk Steijaert, Marieke Calus, Jerney D’Hont, Avon Valk, Benito van den Bunder, Damian de fouw, Febe van Boven en Brittany Bonnet 

Ruud van Caldenborgh krijgt er maar geen genoeg van: schoenen. De meesterschoenmaker zit met zijn reparatiewerkplaats op de Markt in Oostburg, in het pand waar vroeger het assurantiekantoor van Izaak Boidin was gevestigd. Ruud heeft er al flink wat reparaties uitgevoerd. Indrukwekkende machines staan in de winkel waar je ook lederwaren kunt kopen. Het mooie ambacht van schoenmaker bevalt Ruud zeer goed.

Vakwerk

Het vak interesseerde hem altijd al en na een kennismaking met het werk via Han Westerweele, destijds schoenmaker in Aardenburg, volgde Ruud de opleiding tot schoenhersteller in Roeselare. Het is een ambacht waar veel vakkennis bij komt kijken. Toen hij klaar was, opende hij 5 jaar geleden op de Markt zijn eigen zaak. ‘Het fijne van deze locatie is de centrale ligging. Op woensdag, tijdens de weekmarkt, komen mensen uit de hele regio naar Oostburg om boodschappen. Ze brengen dan meteen hun spullen mee die gerepareerd moeten worden. Eigenlijk voor al het verstelwerk kunnen mensen bij mij terecht. Ik repareer schoenen, van het leer tot hakken en zolen. Daarnaast vervang ik ook ritsen, verzorg ik herstelwerkzaamheden zoals stikwerk of vervang ik het binnenwerk. En als extra service kun je ook vuile schoenen laten reinigen.’

Schoenen maken de man

Schoenen maken je outfit compleet, dat weet Ruud als geen ander. In zijn winkel vind je dan ook een unieke schoenenlijn, Arturo schoenen. Deze worden in Italië met de hand gemaakt en kun je naar wens laten afwerken. Dat gebeurt in Kampen. Daarnaast heeft Ruud ook riemen en portemonnees. En vorig jaar maakte Ruud extra ruimte vrij om ook een sleutelservice te beginnen, wat vrij gebruikelijk is voor een schoenmaker. Hij nam dit over van De Schrijver, de winkel die een deur verder was gevestigd. Het rek met sleutels hangt inmiddels naast het mooie assortiment scharen, (zak)messen en zaklampen van bekende merken zoals Opinel, Herder, Buck en Leatherman.