Op de begane grond van het ziekenhuis zit het Gezondheidscentrum Antonius. Naast de apotheek en huisarts vind je er nog meer zorgaanbieders. Lisa Beun van Acupunctuurpraktijk To the point Oostburg is er een van. Het Gezondheidscentrum is een mooie locatie en voor iedereen goed bereikbaar, vindt ze. Ondanks dat Lisa nog niet zo lang gevestigd is in Oostburg, weten mensen haar al goed te vinden. Ze vertelt meer over haar praktijk.  

Niet zweverig 

Met behulp van naalden van je klachten afkomen. Sommige mensen vinden het zweverig, anderen hebben het positieve effect ervaren en kunnen niet zonder: acupunctuur. Deze alternatieve geneeswijze is bewezen effectief bij allerlei klachten. Door dicht bij andere zorgaanbieders te zitten wil Lisa juist het zweverige er af halen. “Acupunctuur is geen wondermiddel voor allerlei vage klachten, maar een eeuwenoude geneeskunde, die uitkomst kan bieden bij tal van concrete klachten. Ik ben ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) waardoor het mogelijk is om acupunctuurbehandelingen te declareren bij een zorgverzekeraar. Deze worden gedeeltelijk of geheel vergoed bij een aanvullend pakket.” 

Acupunctuur 

Lisa is van huis uit verpleegkundige en al sinds 1988 werkzaam in de zorg. Daarnaast is ze gediplomeerd acupuncturist. “Door het volgen van een opleiding voor Shiatsu–therapie ben ik in aanraking gekomen met de Chinese geneeskunde. Deze vorm van geneeskunde boeit me enorm. Chinese geneeskunde beschouwt de mens namelijk als deel van het grotere geheel en gaat er van uit dat lichaam en geest één geheel zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.” Lisa wilde zich hier graag in verdiepen en koos voor de opleiding tot acupuncturist. “Volgens de visie van de Chinese geneeskunde stroomt er in ons lichaam energie ( Qi) door  diverse met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Ik probeer blokkades in die meridianen op te heffen door naalden te plaatsen op verschillende punten in het lichaam. Op die manier kan energie weer beter stromen, waardoor pijn afneemt en klachten verminderen.”  

Tuina 

Lisa volgde specialisaties in acupunctuur voor kinderen, auriculotherapie (ooracupunctuur) en effectief pijn bestrijden met acupunctuur. Daarnaast is ze ook Tuina-therapeut. Tuina (spreek uit als twiena) is een Chinese massagetechniek. “Tuina helpt ontspannen, maar kan ook verlichting geven bij diverse fysieke en emotionele klachten. Mensen met bijvoorbeeld fybromyalgie, spier- en pees gerelateerde klachten kunnen er veel baat bij hebben. Afhankelijk van de klacht kan ik Tuina ook combineren met acupunctuur”, legt Lisa uit. Voor kinderen kan Tuina ook uitkomst bieden, bijvoorbeeld bij langdurige verkoudheid, zwakke weerstand, buikpijn of bedplassen.