Jumbo Ingels opende eind vorig jaar de deuren aan de Langestraat. Het centrum van Oostburg heeft er weer een trekker bij. Voor Pascal Ingels zijn het drukke tijden, met vestigingen in Breskens, Aardenburg en Oostburg. Gelukkig kan hij even tijd voor ons vrijmaken, want we zijn wel benieuwd naar deze ondernemer. 

We kennen je als supermarktondernemer, maar hoe ben je eigenlijk in het vak terecht gekomen?  

Ik was eigenlijk niet van plan in de supermarkt aan de slag te gaan. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd aan de KUB, tegenwoordig Tilburg University. Tijdens de laatste fase van mijn studie heb ik, samen met een studiegenoot, I&L Logistiek opgericht (Ingels & Luijten Logistiek). In eerste instantie enkel als koeriersbedrijf maar het is uitgegroeid naar een flink transportbedrijf. Na een tiental jaren stond mijn vader op het punt zijn bedrijf te verkopen en heeft mij hiervoor benaderd. Aangezien mijn roots in West Zeeuws-Vlaanderen liggen, zijn wij hier enthousiast op ingegaan en verhuisd van Brabant naar Breskens.  

Drie vestigingen in West Zeeuws-Vlaanderen, dat is niet niks. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? 

We zijn in 2002 gestart in de C1000 van mijn vader en hebben deze een paar jaar daarna overgenomen. Het was een winkel met al een mooie omzet maar te weinig oppervlak. Na een aantal kleine verbouwingen konden we in 2013 flink uitbreiden en wisselden we de formule van C1000 Ingels naar Jumbo Ingels. Vanaf toen konden we flink verder doorgroeien. In 2015 stond C1000 Aardenburg op het punt over te gaan naar Jumbo. De ondernemers die de winkel destijds exploiteerden, de familie Claeys, hadden besloten te stoppen met hun supermarkt. Wij hadden ambitie om verder te groeien in onze regio dus hebben wij deze winkel overgenomen. We verwachten volgend jaar te kunnen verbouwen en in Aardenburg een mooie Jumbo neer te zetten. In 2018, na een lang voortraject, was duidelijk dat een 4e supermarkt in Oostburg er zeker zou komen en dat Jumbo hier de exploiterende partij zou zijn. We waren er snel uit met Jumbo en konden onze verdere groei doorzetten met ons 3e filiaal, een mooie ruime winkel met nieuwe concepten. Tevens is het prettiger uiteraard om zelf in Oostburg aan de gang te gaan dan te moeten “concurreren” tegen een Jumbo filiaal die midden tussen onze winkel in Breskens en Aardenburg zit. Het heeft veel voordelen om met drie winkels gezamenlijk de markt te bewerken dus we zijn hier zeer tevreden over. 

Je bent natuurlijk niet de enige supermarktformule in de regio. Waarin onderscheid je je van anderen?  

Ik denk dat wij ons vooral onderscheiden door lokaal betrokken te zijn. We werken al samen met veel leveranciers uit Oostburg en omstreken en we hebben al een aantal mooie acties opgezet die we samen met de lokale detailhandel (prijzenfestival) en regionale verenigingen (Clubfund actie) tot een groot succes hebben gemaakt. Binnenkort starten we weer met een regionale actie, maar dat houden we nog even voor ons. Verder wordt de zelfscan in onze winkel erg gewaardeerd en is onze keukenmodule met vers gemaakte pizza’s, versbereide maaltijden en in de winkel gegrilde kipproducten een groot succes. Ook de samenwerking met Piece of Cake en onze Belgische bakker uit Brugge maakt onze broodafdeling erg onderscheidend. 

Het centrum van Oostburg heeft een metamorfose ondergaan. Wat vind je ervan?  

Het nieuwe ingerichte centrum van Oostburg is denk ik, naast dat het uiteraard gigantisch opgeknapt is, voor alle partijen een belangrijke schakel tussen het kopen van de dagelijkse boodschappen en het winkelen of lekker gaan eten. Het ligt door de komst van onze winkel lekker compact bij elkaar. Parkeer je auto voor de deur en je stapt binnen een paar minuten bij elke winkel of horecagelegenheid in het centrum binnen. Als laatste haal je de dagelijkse of wekelijkse boodschappen op en je hebt alles in huis.  

Je roots liggen in Breskens en je bent nu bijna hier een jaar bezig. Welke band heb je met Oostburg?  

Ik ben uiteraard een Bressiaonder en heb op dat gebied nog niet echt een binding met Oostburg. Dat zal uiteraard langzaam aan wel gestalte krijgen. Ik heb wel veel vertrouwen in Oostburg. Er zijn al veel plannen gerealiseerd en er zijn nog een hoop plannen waaraan gewerkt wordt. Ik verwacht dan ook een verdere groei voor ondernemend Oostburg de komende jaren aangezien Oostburg een breed pakket aan branches in huis heeft wat volgens mij steeds meer consumenten gaat trekken. Zeker ook van de groei in de toeristische sector zal Oostburg verder profiteren.