De foto van hun eerste kantoor aan de Nieuwstraat heeft een mooie plek in hun kantoor aan het Ledelplein. Ze wisten in 1995 al dat ze zich graag in Oostburg wilden vestigen. Jan de Dobbelaere en Lise Leenhouts van De Dobbelaere Makelaars vertellen je waarom.  

Voormalige kantongerecht 

“Ik startte met de opleiding Makelaardij en werkte korte tijd vanuit huis, maar ik wilde graag een kantoor openen in een centrale plaats,” vertelt Jan. “Toen ik door de rechtbank was beëdigd als makelaar, openden we het kantoor aan Nieuwstraat 13. Oostburg was voor ons een logische keuze, omdat je er alles vindt en centraal zit. Scholen, winkels, het ziekenhuis. In 2004 verhuisden we naar het voormalige kantongerecht aan het Ledelplein. Een prachtige locatie met ook uitzicht over de Markt.” Lise voegde zich in 2004 bij het bedrijf en richt vooral op de nieuwbouwprojecten. Haar eerste project was Hoogendamme en inmiddels heeft ze al flink wat projecten achter de rug. Samen met Anne Marie Sampon en Mathieu Monteau vormen Jan en Lise het team van De Dobbelaere Makelaars.  

Bemiddeling en advies 

Wat houdt het werk van een makelaar eigenlijk in? Jan: “Alles wat met onroerend goed te maken heeft, doen wij. We bemiddelen in de aan- en verkoop van particuliere woningen, bedrijfsobjecten en agrarische objecten. Bij verkoop staat de eigenaar voor ons centraal! Een goede verkoopprijs is het belangrijkste. Daarnaast adviseren we ook overheden, particulieren en bedrijven over vastgoedontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van een woning of een bedrijf.” 

Gevoel met de streek 

“Verstand van zaken is belangrijk, maar net zo belangrijk is dat je weet wat de mensen graag willen,” legt Jan uit. “We wonen en werken hier. We zien en spreken veel mensen en weten zodoende wat er leeft. Dat maakt ons ook sterk omdat we weten wat er lokaal speelt. Makelaars en ontwikkelaars die hier niet gevestigd zijn, hebben weinig gevoel met de streek. We hebben al vaak ideeën en ontwerpen gezien van mensen die niet uit de regio komen. Ze weten niet wat mensen willen, welke gevoeligheden er zijn of waar ze rekening mee moeten houden. Die plannen hebben het dan ook vaak niet gered. Daarom werken wij ook altijd samen met lokale ontwikkelaars.” 

Woningmarkt op slot 

Jan en Lise krijgen veel vraag naar nieuwbouw, zeker van jongeren en jonge gezinnen. “Helaas is er te weinig aanbod. De ontwikkelingen op de woningmarkt zijn door de overheid op slot gezet. Er wordt nu veel te weinig ontwikkeld voor de eigen mensen in onze regio en veel ouderen blijven langer in hun woning. Huizen zijn momenteel bijna niet te betalen voor jongeren. Het zou heel welkom zijn als er verspreid over de regio meer aanbod komt van nieuwbouwlocaties. We maken ons daar altijd hard voor. We hebben gebrek aan mensen voor al het werk wat hier ligt, maar we kunnen ze niet genoeg huizen bieden!”  

Als makelaars zien Jan en Lise alle voordelen van wonen en werken in Zeeuws-Vlaanderen. “We hebben mooie dorpen, een mooi achterland en alle voorzieningen in de regio. Het is fijn dat we dicht bij steden zoals Gent, Antwerpen en Brugge zitten. Een dagje Middelburg of Goes doe je ook makkelijk. We hebben al veel gezien van de wereld en altijd als ik thuiskom of langs de stranden loop, besef ik weer hoe prachtig het hier is,” aldus Lise.  

Ondernemers, pak je kans! 

“En wat betreft Oostburg zijn er genoeg kansen voor ondernemers die hier willen starten en ondernemen. Oostburg is een aantrekkelijke centrumplaats met 4 supermarkten, een zwembad, een golfterrein, lagere scholen en voortgezet onderwijs en we hebben mooie, kwalitatieve zaken, waar mensen gericht komen winkelen. Nu de rente heel laag is en bedrijfspanden erg laag geprijsd zijn, biedt het reële en goede kansen voor ondernemers, ook startende. Kijk maar naar ons interessante aanbod, te koop en te huur. Bel ons gerust voor meer informatie,” roept Jan op. Loop je met ondernemersplannen rond of ben je op zoek naar nieuwe mogelijkheden? Breng dan zeker een bezoek aan Oostburg!