Oostburg staat van 17 tot en met 20 oktober in het teken van het Internationaal Filmfestival Tegenstroom. De tweede editie van dit festival vindt dan plaats in het Ledeltheater. Het bestuur van Stichting Deining Films, verantwoordelijk voor de organisatie van het festival, heeft er zin in! 

Kwetsbare korte film 

Jeannice Adriaansens, Walter Volleman, Cees Kosten, Marc De Cocker en Arno de Pachter (niet op de foto) zijn er al maanden druk mee. “Het begint natuurlijk met de films die we tijdens het festival kunnen laten zien,” vertelt Jeannice, in het dagelijks leven filmmaker. “Uit ruim 1600 films heeft een team van selecteurs een prachtige selectie van zo’n 50 films gekozen. Tegenstroom staat voor ‘de kwetsbare korte film’: films die ons uitdagen om het leven te bekijken van een andere kant. Het festivalprogramma omvat negen blokken van korte films die tijdens de vier festivaldagen te zien zijn.” Het complete programma is op de website terug te vinden. Tickets zijn vanaf 10 euro te koop via www.tegenstroomfestival.com.  

Publiek alle dagen welkom 

Het filmfestival wordt op donderdag 17 oktober geopend door burgemeester Marga Vermue. Iedere dag zijn films geprogrammeerd en worden diverse activiteiten georganiseerd. Het galadiner, waarvoor nog kaarten te koop zijn, en de prijsuitreiking op zaterdagavond vormen het hoogtepunt van het festival. Publiek is alle dagen welkom! 

Prijzen 

Een internationale jury met vertegenwoordigers uit Nederland, België en Frankrijk beoordeelt de geselecteerde korte films. Jeannice: “De jury bestaat uit Erik De Bruyn (regisseur van o.a. Grenslanders), Gilda De Bal (actrice), Wim Vanseveren (oud-directeur De Buren en VRT) en Reginald Pembele (hoogleraar Nederlands Université dArtois Fédération Universitaire et Polytechnique de Lille). Dat we een jury van een zeker kaliber hebben is een feit!” 

De jury bekroont 5 films in de volgende categorieën:  

  1. De beste Tegenstroom fictiefilm
    2. De beste Tegenstroom documentaire
    3. De beste Tegenstroom festivalfilm
    4. De beste Tegenstroom Nederlandstaligefilm  
  2. De beste TegenstroomOpstromer 

Daarnaast is er de zesde prijs, namelijk de Tegenstroom Publieksprijs.  

Rondetafelgesprek  

Op zaterdag 19 oktober wordt een rondetafelgesprek georganiseerd. “De festivalbezoekers vergelijken dan samen met filmprofessionals het Scandinavisch model van coproduceren met het Belgisch/Nederlands samenwerkingsmodel. Wim Vanseveren is de moderator.  

Gasten aan tafel zijn Erwin Provoost (intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)), Daan Schalck (CEO North Sea Port), Erik de Bruyn (regisseur Grenslanders), Anita Pijpelink (gedeputeerde cultuur Provincie Zeeland), Annemiek van der Hell (producent Windmill films) Dany Delvoie (Nederlands Filmfonds), Philip D’Have (Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering). Zij helpen deze discussie vormgeven. Documentairemaakster Fifi Visser verwerkt dit gesprek tot een aanbevelingsrapport voor de betrokkenen én overheden.” 

Jongerenproject ONBEGRENSD 

Het filmfestival richt zich ook nadrukkelijk op jongeren. “Naast de 50 prachtige korte films die we draaien, organiseren we ook het grensoverschrijdend project ONBEGRENSD. Vlaamse en Nederlandse scholieren, van het Zwincollege, krijgen een twee daagse workshop documentaire maken. Het project heeft als doel de grenzen te vervagen tussen Vlaanderen en Nederlandse grensjongeren. Ze krijgen door middel van een tweedaagse workshop documentaire maken meer kennis en begrip over elkaars leefwereld. De jonge regisseur Leslie Verbeeck neemt de jongeren onder zijn hoede en zal hen naast de technische aspecten van het documentaire maken ook leren kijken zoals de filmprofessional doet. Een ideale kennismaking met film voor als je mogelijk overweegt dit te gaan studeren,” aldus een enthousiast bestuur. Een mooie kans voor de jeugd. En voor Oostburg een mooi weekend in het vooruitschiet met dit internationale filmfestival!