Op zoek naar een uniek cadeau? Bij Zus & Zo weet je zeker dat je slaagt! In elke prijsklasse en voor iedere leeftijd kun je er wel iets vinden. De winkel is al jaren een begrip in West Zeeuws-Vlaanderen. Stefan Steijaert vertelt over zijn winkel, waar niet standaard de standaard is! 

Een goed concept 

Zus & Zo is 25 jaar geleden gestart door de toenmalige eigenaars Willem de Rooij en Myranda Brugge. Toen met alleen wat kleine cadeauartikelen, veel importartikelen uit Indonesië en wat kleding. Daarna werd het assortiment steeds verder uitgebreid. Stefan nam 11 jaar geleden de winkel van hen over. “Eerst had ik nog de kleinere winkel van zo’n 300 m2 en 6,5 jaar geleden is het uitgebreid naar zo’n 1.000 m2. Aan het concept hebben we eigenlijk verder nooit iets veranderd, de naam van de winkel dekt nog altijd de lading. Zus & Zo is hét adres voor goed betaalbare kleding van diverse merken, veel cadeauartikelen, woonaccessoires, lampen, kleine meubels, gadgets, sieraden, souvenirs, tassen, riemen, petten en sjaals. Het is eigenlijk te veel om het allemaal op te noemen. Het is veel beter om even wat tijd uit te trekken om het allemaal goed te komen bekijken.” 

Webshop 

Zus & Zo heeft niet alleen een fysieke winkel, maar ook een webshop. Stefan: “We hebben hier eigenlijk om twee redenen voor gekozen. Ten eerste omdat klanten, vaak toeristen, die ver weg wonen ernaar vroegen. Bij terugkomst hadden ze spijt dat ze iets niet gekocht hadden en wilden het dan alsnog bestellen. Daarnaast is de webshop een mooi online verlengstuk van onze winkel. Een webshop levert directe klanten op, maar ook indirect doordat ze door de artikelen zo getriggerd worden dat ze bij een volgende bezoek aan Oostburg ook onze winkel binnenlopen.”  

Uniek en bijzonder 

Een webshop kost wel heel veel tijd, energie en geld en het lijkt voor een buitenstaander vaak mooier dan het is, legt Stefan uit. “Het is ontzettend moeilijk om je als kleine zelfstandige online te positioneren tegenover de hele grote webshops. Je kunt het daar ook nooit (meer) van winnen. Wij zetten dan ook in op artikelen die ons anders maken dan een ander. Je moet als ondernemer je eigen kracht en sterkte optimaal benutten. Wij zijn met geen enkele andere winkel in de verre omtrek, misschien zelfs wel tot in Duitsland en Frankrijk, te vergelijken. Wekelijks tot vaak dagelijks wordt er aangevuld of komen er weer nieuwe artikelen binnen, hetzij in de kleding of in de cadeauartikelen en woonaccessoires. Nergens anders zijn zo veel unieke en bijzondere artikelen te vinden als bij ons. Daar blijven we ook altijd naar zoeken en dat is ook de kracht van de winkel.”