Wat begon als een klein bandenservicebedrijf in 1987 is uitgegroeid tot een volwaardig garagebedrijf waar je terecht kunt voor APK, onderhoud en reparatiewerk. In de werkplaats van de Oostburgse Bandenhandel in de Oudestad kun je met alle merken auto’s terecht, maar ook voor de aankoop van personenwagens en bestelwagens. Het familiebedrijf werd in 1987 opgericht door Chris en Anja Walhout. In 1991 kwam hun zoon John het bedrijf versterken, nadat hij eerst de benodigde certificaten en diploma’s behaalde en enkele jaren ervaring opdeed bij een plaatselijke merkgarage. Volgend jaar runt John zijn bedrijf alweer 30 jaar, de tijd vliegt. Hij is een vakman die met passie over zijn werk vertelt.  

Onderhoud en reparatie 

Klanten kunnen bij de Oostburgse Bandenhandel terecht voor de meest uiteenlopende werkzaamheden, van alle automerken. “Onze monteurs verzorgen de APK en reparaties, onderhoud aan de airco, het wisselen van zomer- en winterbanden en uitlijnen. We hebben voor dat laatste als enige in Zeeuws-Vlaanderen een 3D-uitlijnsysteem in onze werkplaats staan. Een flinke aanschaf, maar het levert ons en de klant zoveel gemak op. Een goede afstelling van je banden helpt namelijk bandenslijtage en een hoog brandstofverbruik voorkomen. We kunnen snel een quick check uitvoeren, zoals dat heet. En binnen 5 minuten kunnen we de banden uitlijnen, iets wat normaal veel meer tijd kost. Ook voor de speciale banden zoals runflat kan men bij ons terecht.’  

Hybride en elektrische voertuigen 

In de werkplaats is ook een monteur werkzaam die het onderhoud aan hybride en elektrische voertuigen mag verzorgen. Hij heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Het is een bijzonder vakgebied, legt John uit. “Deze auto’s zijn uitgerust met een High Voltage systeem. Hierbij komen spanningen vrij die veel hoger zijn dan een mens kan verdragen. Het is daarom letterlijk van levensbelang dat je weet hoe het elektrische circuit van voertuigen werkt en hoe je hier veilig mee moet omgaan. We hebben hiervoor dan ook speciaal gereedschap in huis gehaald.”  

Moderne apparatuur 

John werkt graag met moderne apparatuur in de werkplaats. Zo heeft hij niet alleen een 3D-uitlijnsysteem staan, maar ook een systeem om het onderhoud aan de nieuwste airco’s te kunnen uitvoeren. En voor de auto’s met automatische transmissie, ook wel de ‘automaat’ genoemd, gebruikt hij Kroon-Oil Powerflush. Hij is er erg tevreden over. ‘Maar liefst 90% van de schakelklachten met een automatische transmissie wordt veroorzaakt door vervuiling. Met de Kroon-Oil PowerFlush spoelen en reinigen we de automatische transmissie zeer snel en effectief. Schakelklachten, veroorzaakt door vervuiling, kunnen we op deze manier eenvoudig verhelpen. Het betekent behoud van je versnellingsbak, maar zeker ook rijplezier omdat je auto weer vlot en soepel rijdt.’  

Dichtbij het centrum 

John is een tevreden man. ‘We zitten hier op een mooie plek, aan de rand van Oostburg. We zijn zichtbaar vanaf de rondweg. Klanten weten ons goed te vinden en het is fijn dat de winkels en horeca om de hoek zijn. Men zet de auto neer en je kunt makkelijk even om een boodschap in het centrum. Een bezoekje brengen aan de weekmarkt op woensdag of even lekker wat eten maakt het wachten een stuk leuker!’