“Wie de Facebookpagina van Oostburg volgt, heeft vast al wat kiekjes van de vroegere Albert Heijn Oostburg voorbij zien komen”, vertelt Jacquelin Spijkerman, assistent supermarktmanager bij de AH. “Deze bevond zich namelijk vroeger niet aan de Torenweidelaan 2, waar hij nu is, maar aan het Eenhoornplantsoen. 

De oudste foto’s van de Albert Heijn in Oostburg dateren uit 1932 en de eerste bedrijfsleider woonde destijds boven de winkel met zijn gezin. In die tijd was er ook al een bezorgservice. Met de bakfiets bracht Jan Verploeg ‘als broekie’ de boodschappen rond (zie foto). Later werd hij supermarktmanager aan het Eenhoornplein en is dat ook in Sluis gaan doen toen daar een AH vestiging opende. Als één van de eerste ‘AH-ers’ heeft hij zijn vijftigjarig jubileum gehaald, een hele prestatie! Toen Jan Verploeg in Sluis supermarktmanager was, werd Dhr. L. Pleunis bedrijfsleider in Oostburg aan de Torenweidelaan. Hij nam het stokje over van Dhr. Kommers.  

AH als werkgever  

“AH-medewerkers zijn over het algemeen trouw aan hun werkgever”, vertelt Yvonne Kloet. Ze is namelijk al 40 jaar werkzaam bij de AH en werd 28 juli 2020 supermarktmanager van Oostburg. Ze volgde Dhr. Honk Pieters op. Voorheen was ze supermarktmanager geweest in Rotterdam en Den Haag. “De AH is een grote werkgever in Oostburg. Wel 120 medewerkers vinden er hun baan in de winter en in de zomer groeit dit aantal tot zelfs 160 met flexibele krachten. We vinden het belangrijk dat de klant vaste gezichten kent in de winkel. Er is weinig verloop en velen vieren zakenjubilea. We binden ook de jeugd aan de AH. Overal in Nederland bevinden zich namelijk AH’s, dus wanneer zij gaan studeren, is het gemakkelijk een overplaatsing aan te vragen zodat ze hun avond- of weekendbaan niet moeten opzeggen. Het blijkt zelfs dat jongeren die hun vakantiebaan starten bij de AH, er gemiddeld zes à zeven jaar werken. Hun gehele studietijd dus! Daar genieten wij als werkgever van, maar zij hebben zo ook een stabiele basis. Sommigen blijven zelfs na hun studie en stromen door naar andere functies binnen ons bedrijf of de overkoepelende tak.”  

Nooit een dag hetzelfde! 

“Werken in de supermarkt is divers! Je komt echt alle facetten tegen. Inkoop en verwerken van goederen, verkopen, het verzorgen van de winkel, klanten helpen aan de kassa en het welbekende praatje met de klant. Op deze manier konden we toch ook een luisterend oor bieden voor klanten tijdens de roerige tijd waarin we ons nog steeds bevinden. In dagen van angst waren wij steeds bereikbaar en deelden klanten hun zorgen met ons. Niet dat we ze op konden lossen hoor, maar toch! Als team hebben we best wat moeten incasseren. Denk maar eens terug aan de hamsterdagen… We zijn daarom erg trots op de inzet en flexibiliteit van al onze medewerkers! Nog steeds houden we de winkel corona-proof. Sinds september dragen bijvoorbeeld alle medewerkers nieuwe bedrijfskleding met een oranje hesje ter herkenning. We vragen klanten nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar te hanteren door een kar mee te nemen en die buiten, in ons schoonmaakstation, te ontsmetten. En wist je dat voor deze corona-tijd we zelfs 190 klanten binnen mochten hebben? Nu houden we ons netjes aan de 90 klanten door goed bij te houden hoeveel karretjes en mandjes binnen zijn.” 

Zelf scannen, supersnel weer buiten! 

“Het kassaproces hebben we mede door de corona-tijd ook versneld. Het zal onze klanten niet ontgaan zijn, maar als ze met betaalkaart willen betalen, hoeven ze echt niet meer te wachten in de rij. Sinds 30 juli 2020 is onze winkel namelijk aangepast met zelfscanners. Dit bevordert de snelheid van betalen enorm. Bij de zelfscanpalen, wel veertien stuks, rekenen klanten zelf af én plaatsen ze meteen de scanner terug. Ook met wat kleine boodschapjes hoeven ze niet naar de kassa. Ze hebben zelfs geen scanner nodig dan. Zelf scannen bij het apparaat, pinnen, klaar! Dit betekent overigens niet dat we afscheid nemen van onze vertrouwde caissièr(e)s, hoor. We zorgen ervoor dat ze ander werk krijgen in de winkel en nog iedere dag klaar staan voor de klant.” Yvonne en Jacquelin zijn beiden supertrots op de winkel aan de Torenweidelaan en in de stad Oostburg voelen ze zich helemaal thuis.  

Voor ieder wat wils in Oostburg 

“Of je hier nu woont of de stad bezoekt, er is voor ieder wat wils in Oostburg. Het is een prachtig stadje om doorheen te wandelen. In Oostburg vind je tal van lokale ondernemers die er alles aan doen om de klant te laten slagen. Wij natuurlijk als AH doen hier ook aan mee! Sociale voorzieningen zijn er ook genoeg in Oostburg. Denk aan goed basisonderwijs bij het MFC, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Ook is er gelukkig nog een school voor voortgezet onderwijs. Eigenlijk heb je alles wel in Oostburg. Er is een ziekenhuis, verzorgingstehuis, een sporthal, sport- en atletiekvelden. Maar kom je gewoon voor een hapje of een drankje is dat ook heerlijk genieten hier!”