Kostuum met hoge hoed 

Documentatie verder terug bestaat niet meer, maar tot 1913 kan hij teruggaan in de tijd van de geschiedenis van Maison Legrand Oostburg. ‘In die tijd ging mijn overgrootvader al met paard en wagen langs de huizen en boerderijen,’ vertelt Philippe Legrand. ‘De ene week met een collectie lappenstof om uit te kiezen. Tegelijkertijd werden de volwassenen en kinderen opgemeten. De week daarna bracht hij de kostuums aan huis, vervaardigd door acht kleermakers die hij toen in dienst had. Echt vakwerk dus!’ 

Een echt familiebedrijf 

Philippe weet veel over de geschiedenis te vertellen van het familiebedrijf. ‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de winkel totaal vernield. Deze bevond zich destijds aan de oude markt. Na de oorlog werd de winkel terug opgebouwd aan Burchtstraat 14 door mijn overgrootvader. Mijn opa, Huib Legrand, nam de winkel over en bouwde hem verder op. Zijn twee zoons, mijn oom Bram en mijn vader Kees, namen het stokje van hem over. Samen met hun echtgenotes gingen ze verder. Zij breidden de zaak uit met een grote damesafdeling. In 1989 startte oom Bram een kledingzaak in Terneuzen. Intussen wordt deze gerund door zijn zoon en echtgenote. Mijn vader inspireerde me de zaak in Oostburg over te nemen. Sinds 1997, al ruim 23 jaar dus, sta ik als 4e generatie Legrands’ in de zaak in Oostburg. Samen met mijn vrouw Milena doe ik dit. Zij staat op de damesafdeling en ik doe de heren. We zijn een goed team samen!’ vertelt Philippe trots.  

Breed assortiment voor dames en heren 

‘Middenin de winkel bevindt zich ons atelier. Zo kunnen klanten meteen zien hoe we hun kledingstuk vermaken, als dat nodig is. Vaak kunnen ze het dezelfde dag nog mee naar huis nemen, en anders de dag erna. Ons assortiment bestaat met name uit sportieve kleding, pantalons, casual colberts en gelegenheidskleding van goede Europese kwaliteit en pasvorm. Vier maal per jaar kopen we in. De merken die je terugvindt in onze winkel zijn voor de heren Meyer en Brax, Bonneterie Brax, Casamoda, Louis fashion, Lacoste, Burlington, Schiesser, S4, Ledub. We vullen dit aan met echte Harris Tweed colberts en caps. Dames kunnen kiezen uit Rabe, Brax, Bluebeery, Le Comte, Mayerline, Manisa en Faber. We kennen onze klanten goed en die kennis nemen we mee bij het doen van inkopen zodat ze kunnen kiezen uit een zorgvuldig samengestelde collectie.’ 

Oostburg wordt steeds drukker! 

Philippe is blij met de herinrichting en heeft nog wel mooie ideeën. ‘Oostburg wordt de laatste jaren steeds drukker. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de vernieuwde kuststrook waardoor er meer toeristen in de omgeving zijn. Ze weten Oostburg prima te vinden! De laatste jaren is Oostburg vernieuwd en de herinrichting van de stad is extra mooi geworden. Toeristen kunnen zich hier best een dag vermaken! Er is een gevarieerd aanbod aan winkels, een wekelijkse markt, een sporthal, een zwembad, een bioscoop en natuurlijk het Ledeltheater. Persoonlijk vind ik de wandeltuin bij de Protestantse Kerk een erg mooie plek geworden. Het zou er zelfs perfect zijn als ik daar op een terras een goed trappistenbier kan nuttigen!’ besluit Philippe zijn verhaal.