De Stichting Wereldwinkel Oostburg is al jarenlang een vertrouwd gezicht aan het Raadhuisplein. Het is moeilijk langs de bontgekleurde etalage te lopen zonder even te blijven kijken. Eenmaal binnen voelt het alsof je een wereldreis in het klein maakt. Je vindt er bijzondere producten van over de hele wereld. Niet alleen het aanbod is uniek, ook het doel van de winkel is bijzonder. De Stichting wil meewerken aan het realiseren van een rechtvaardige samenleving wereldwijd. Daarom worden in de winkel alleen fairtrade en duurzame producten verkocht. Verder wordt de winkel gerund met de hulp en inzet van onbetaalde vrijwilligers. Eén van deze vrijwilligers, Carien Bolijn, vertelt hoe de Wereldwinkel is ontstaan.  

De werkplaats van pastoor Gielliet 

‘In 1979 begon de vredeswerkgroep Breskens in de werkplaats van pastoor Gielliet een wereldwinkel. Zo’n 10 jaar later richtten een aantal vrouwen in Schoondijke ook een wereldwinkel op. In diezelfde periode beëindigde Wereldwinkel IJzendijke zijn activiteiten en stelde het financiële resultaat beschikbaar als investering voor de winkel in Schoondijke. Helaas raakte de winkel een jaar later zijn onderkomen kwijt. Gelukkig werd het (huidige) pand aan het Raadhuisplein in Oostburg gevonden. De winkel bleek een succes en het hele pand werd aangekocht door een stille sponsor. In 1997 gingen de Wereldwinkels in Breskens en Oostburg samen onder één bestuur. Helaas is vorig jaar een einde gekomen aan het verkooppunt in de kerk in Breskens’, legt Carien uit.  

Wees sociaal en koop lokaal 

Carien heeft hart voor Oostburg. ‘Zeker in deze hectische periode is het voor sommige winkeliers moeilijk het hoofd boven water te houden. Willen we ons winkelbestand en centrum behouden, moeten we kopen bij de ondernemers in de eigen kern’, zo klinkt het.  

Voor elk wat wils 

‘Wij verkopen cadeaus met een verhaal. Alle producten zijn fairtrade gemaakt; de makers kunnen er een goede ‘boterham’ aan verdienen. Zo kunnen ze een huisje huren, hun kinderen naar school laten gaan en tenminste eenmaal per dag een volledige maaltijd op tafel zetten. Onze artikelen komen van over de hele wereld; van prachtige beeldjes uit Zambia tot warme wollen sjaals en vilten vingerpopjes uit Nepal, van doppers voor waterputten in de droge landen tot wierook uit India en van handgemaakte kaarten tot receptenboeken. Ook voor de mooiste kerstversiering en kerststalletjes uit Peru ben je bij ons aan het juiste adres. En vergeet vooral onze foodproducten niet!’, vertelt Carien trots. ‘Er is voor elk wat wils, voor groot en klein en voor ieders portemonnee. Ik geniet ervan klanten te helpen een geschikt cadeau te vinden en dat mooi in te pakken. Ook het met de vrijwilligers onder elkaar bepalen van een goed doel waar een deel van onze winst naar toe gaat erg leuk om te doen. Momenteel werken er maar 10 vrijwilligers en hulp is welkom! Heb je zin en tijd, neem dan contact met ons op’, aldus een enthousiaste Carien.  

Ze sluit af met een boodschap van het team van de Wereldwinkel. ‘Wij wensen iedereen gezonde en vredige feestdagen, hopelijk met de hele familie en een vredig en werelds nieuwjaar! Zoekt je nog iets leuks: kom eens langs bij ons en laat je verrassen!’.