Voetbal is al jarenlang volkssport nummer 1. Ook in Oostburg wordt al bijna 100 jaar in clubverband gevoetbald. Op 4 juni 1927 werd voetbalclub ‘Excelsior’ opgericht en al snel werd de naam veranderd in ‘Vitesse’. Na toetreding tot de Zeeuwse Voetbalbond kreeg de vereniging de naam ‘Zeeuwsch Vlaamse Boys’. In 1934 werd de vereniging ‘Oostburg’ gedoopt, waar iets later nog SV (van Sport Vereniging) aan werd toegevoegd. SV Oostburg is een vereniging waar Sport, Spel, Plezier, Respect en Inzet centraal staan.  

Sport, Spel, Plezier, Inzet en Respect! 

In al die jaren heeft de club hoogte-, maar ook dieptepunten gekend. Jeugdvoorzitter Remco Ultee en Ger van de Voorde, bestuurslid algemene zaken, noemen als hoogtepunten de vele kampioenschappen bij de jeugd en senioren, maar ook zeker het tweemaal winnen van de afdelingsbeker door het 1ste elftal. Ger: “We kunnen in de rijke clubgeschiedenis terugkijken op succesvolle internationale toernooien die georganiseerd werden (en trouwens nog steeds worden), het jeugdkamp waar de jeugd op de fiets naar toe ging en het bezoek van profclubs zoals bijvoorbeeld RKC Waalwijk. Helaas hebben we ook dieptepunten gekend, zoals het volledig afbranden van de kantine in de jaren tachtig. Daaruit bleek echter wel dat een kleine vereniging groot kan zijn. Binnen 3 maanden was de kantine, door zelfwerkzaamheid van de vrijwilligers, weer opgebouwd!” Vrijwilligers zijn de olie in de verenigingsmotor. Ook Remco prijst de inzet van de vrijwilligers: “Door hun tomeloze enthousiasme ontstaat een goede sfeer met als gevolg een groei in het ledenaantal!”  

Verlanglijstje 

SV Oostburg is met ongeveer 220 leden (en het ledenaantal blijft groeien) een van de grotere sportclubs in Oostburg. “We doen ons best om de leden zo lang mogelijk de gelegenheid te bieden om te voetballen of op een andere manier bij de vereniging betrokken te blijven”, aldus Ger. “We willen iedereen van jong tot oud uit de omgeving van Oostburg de mogelijkheid bieden om op het eigen niveau te kunnen voetballen. Om het voetbal in Zeeuws-Vlaanderen te borgen is samenwerking tegenwoordig noodzakelijk. Bij de junioren uit zich dit in een krachtenbundeling met VV IJzendijke. Ook wordt actief de samenwerking met scholen en de gemeente opgezocht. Ger: “Als vereniging staan we open voor alle vormen van samenwerking met andere sporten, verenigingen of nieuwe initiatieven zoals wandelvoetbal of andere ideeën. Een kunstgrasveld staat hoog op ons verlanglijstje. Vanuit de centrale ligging van Oostburg binnen de gemeente Sluis zouden we hier met meerdere verenigingen gebruik van kunnen maken. Zo kan er ook bij mindere weersomstandigheden toch gevoetbald worden!” Remco vindt het als jeugdvoorzitter belangrijk dat iedereen zich thuis voelt bij de club. “Nieuwe of bestaande leden kunnen gebruik maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit jeugdfonds is er voor kinderen en jongeren vanaf vier tot en met achttien jaar afkomstig uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen. Zo heeft iedereen die in clubverband wil voetballen de mogelijkheid om lid te worden.” De (jonge) leden worden goed begeleid. Remco: “Onze pupillentrainers en een groot deel van de juniorentrainers zijn in het bezit van erkende KNVB-trainersdiploma’s voor pupillentrainers. We organiseren veel initiatieven, clinics, quizzen, toernooien en ieder jaar komt Sinterklaas op bezoek bij onze club!”    

#wijzijnoostburg 

Ger heeft het al eerder gezegd, Oostburg heeft een centrale ligging. “Je hebt hier alle voorzieningen en dat biedt veel mogelijkheden. Daarnaast heeft Oostburg een fijne gemeenschap waarbij men elkaar steunt waar het kan. Als vereniging merken we dit door o.a. de loyaliteit van de middenstand aan zowel onze club, maar ook aan onze leden, die op hun beurt ook de ondernemers weer weten te vinden. Door leuke acties vanuit, of samen met, de middenstand blijkt dat iedereen elkaar een warm hart toedraagt. Als vereniging proberen we bij activiteiten dan ook zeker een tegenprestatie te bieden.” Enthousiast geworden? De kantine is tijdens openingstijden voor iedereen toegankelijk en wie zin heeft is altijd welkom om op het mooie complex op Sportpark Velterspark een paar keer mee te komen trainen. Benieuwd geworden? Kijk op www.svoostburg.nl of Instagram @s.v.oostburg