Ed en Monique van Os vieren in november het tweede lustrum van hun Spaans restaurant ‘tisboven aan het Raadhuisplein 3B. Ruim 10 jaar geleden gooiden ze het roer compleet om. Ze verkochten hun huis in Pijnacker (Zuid-Holland), beëindigden hun banen als respectievelijk brandweervrouw en security manager, kochten een dijkwoning in Driewegen bij Biervliet en openden in november 2011 Spaans restaurant ‘tisboven in Oostburg. Het lijkt wel een aflevering uit het programma ‘Ik Vertrek’, maar dan naar West-Zeeuws-Vlaanderen.  

Wat is er boven? 

De naam van het restaurant verwijst, evenals het adres 3B, naar ‘boven’. En inderdaad, boven De Cock Optiek en reisbureau TUI waan je je in Spaanse sferen. In een warme, huiselijke omgeving weten Ed en Monique de zintuigen te prikkelen met een ruime keuze aan heerlijke raciones. Ed vertelt: “Ons team bestaat verder uit Sofie, mijn maatje en rechterhand. Leuk om te vertellen is dat Sofie bij haar sollicitatie aangaf maximaal 2 jaar te zullen blijven. Inmiddels is ze bijna 9 jaar bij ons! Daarnaast hebben wij zes flexibele krachten in dienst; 3 voor de bediening en 3 voor de spoelkeuken. Hierbij is Rick Bikker de trouwste, hij werkt al bijna 5 jaar voor ons.” Op de vraag wat hun restaurant zo speciaal maakt is Ed duidelijk: “Wij willen graag onderscheidend zijn. Bijna overal wordt de menukaart beheerst door een ijzeren trio van voor-, hoofd- en nagerechten. Zo niet bij ’tisboven! Onze menukaart biedt een ruime keuze uit verschillende koude en warme gerechten. Je kunt zelf je maaltijd samenstellen door een combinatie te kiezen van heerlijke dagverse gerechten (raciones) van vlees, vis, groenten en vegetarisch. Veel producten en ingrediënten worden rechtstreeks geïmporteerd uit Spanje waardoor elk gerecht een eigen identieke smaak krijgt die gebaseerd is op de traditionele of moderne Spaanse keuken.” Ed en Monique genieten het meest wanneer hun gasten tevreden en met een glimlach het restaurant verlaten en zeggen snel terug te komen. “Onze gasten moeten de avond beleven in een ontspannen sfeer waarin eten, drinken en praten moeiteloos in elkaar overlopen”, aldus Ed.  

#wijzijnoostburg 

Volgens Ed heeft Oostburg veel te bieden, maar ligt het een beetje in de regionale schaduw. “De aantrekkelijkheid van Oostburg voor consumenten kan worden vertaald in termen als passend aanbod: zowel van winkels en horeca, maar ook voorzieningen. Daarnaast is Oostburg goed te bereiken, gastvrij en vind je er zowel spanning als ontspanning en goede service (in en buiten de winkels). Promoot Oostburg! Het goed functioneren van een winkelgebied staat of valt met de aanwezigheid van consumenten en het voorkomt leegstand van winkels. En vergeet bij het promoten ook de prachtige natuur net buiten Oostburg niet! Wij maken samen met onze hond Mano graag een wandeling in de polders rondom Oostburg.”  

Schouders eronder! 

Tot slot blikt Ed nog even terug op de afgelopen periode. “Sinds de eerste coronamaatregelen van 15 maart 2020 tot en met de heropening op 5 juni 2021 zijn wij 44 weken verplicht gesloten geweest. Dit waren geen vakantieweken, maar weken met veel onzekerheden. Toch zijn wij vastberaden om niet achteruit te kijken maar vooruit, de schouders eronder te zetten en door te gaan met wat wij graag doen, namelijk gasten ontvangen die graag lekker eten en niet alleen hun maag, maar ook hun geest willen vullen!”