Binnenkort bestaat FOOX Groothandel de Smet 100 jaar. Directeur Erwin de Smet  hoopt dit jubileum groots te kunnen vieren. Het afgelopen jaar was voor veel ondernemers een moeizaam jaar en ook Foox Groothandel de Smet Oostburg heeft de gevolgen van de coronacrisis ondervonden. Als de crisis achter de rug is, is een feestje meer dan welkom!  

Familiebedrijf 

Bijna 100 jaar geleden werd Groothandel de Smet opgericht door Finantius de Smet. Hij leverde tabak- en rookwaar aan cafés en tabakswinkels in de streek. Na de Tweede Wereldoorlog werd het verkoopgebied uitgebreid naar Oost-Zeeuws Vlaanderen. Vanaf 1953 werkten vader en zoon de Smet samen met een drietal medewerkers. Niet alleen het bedrijf groeide, ook het assortiment werd uitgebreid met zoetwaren en frisdranken. Ook tankstations, levensmiddelen- en seizoensbedrijven werden bevoorraad door Groothandel de Smet. Nadat in 1973 groothandel Michels te Vlissingen werd overgenomen, werden de activiteiten uitgebreid naar Walcheren en de Bevelanden. Ook begon Groothandel de Smet met de exploitatie van sigaretten-, frisdrank-, koffie- en zoetwarenautomaten bij bedrijven en instellingen. Sinds 1992 is het bedrijf gevestigd in het huidige pand aan de Industrieweg 15 te Oostburg.   

FOOX 

Sinds 2010 staat de vierde generatie “de Smet” aan het roer. De achterkleinzoon van Finantius, Erwin de Smet, heeft de dagelijkse leiding over een team van 22 medewerkers. De tabaksartikelen waar het ooit mee begon worden nog steeds verkocht, maar vormen niet langer het hoofdbestanddeel van de groothandel. Begin vorig jaar werd schoonmaakbedrijf ROVAC overgenomen en is er in Middelburg een schoonmaakshowroom ingericht. Met het meest complete assortiment sigaretten, shag & sigaren, zoetwaren, koude en warme dranken, disposables, schoonmaakmiddelen, hygiënepapier en kerstpakketten voorziet Groothandel De Smet in de behoefte van gemaks- en tabakswinkels, pompshops, horeca, bedrijvenmarkt, scholen, verenigingen, instellingen en grootverbruikers. 

 “Bedrijven kunnen bij ons terecht voor alles wat men in het kantoor, de bedrijfskantine en schoonmaakkast nodig heeft”, aldus Erwin. “Wij zijn de totaalleverancier voor het lokale bedrijfsleven. Dat is voor bedrijven prettig: één leverancier aan de deur die alles levert en één factuur. Wij bedienen zo’n 1000 klanten in Zeeland en West-Brabant en zijn onlangs, als enige in Zeeland, Douwe Egberts Official Dealer geworden.” Sinds 2013 is het bedrijf aangesloten bij FOOX, een groothandelsorganisatie met landelijke dekking waardoor nog scherper ingekocht kan worden en de klant nog beter kan worden bediend en waarbij kwaliteit en service hoog in het vaandel staan. Daarnaast beschikt FOOX Groothandel de Smet ook over een ruim geassorteerde webshop. “Daar is tijdens de corona-crisis enorm veel gebruik van gemaakt”, vertelt Erwin. “En ja, ook bij FOOX was het toiletpapier soms niet aan te slepen!”. 

Oostburgse Klassiekers 

Nu het familiebedrijf bijna 100 jaar in Oostburg is gevestigd, mag het geen verassing zijn dat Erwin ook een aantal andere Oostburgse ‘klassiekers’ weet te waarderen: “Ik loop graag een rondje langs het Groote Gat net buiten het centrum. Vooral over die mooie brug die een aantal jaren geleden is aangelegd. Daarnaast doe ik geregeld inkopen op de weekmarkt die elke woensdag in het centrum wordt gehouden”.