Aan de buitenkant zul je het niet zo snel zien, maar in het gebouw aan Nieuwstraat 5 vind je op de bovenverdieping het team van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen. Ze zijn verhuisd vanaf hun stek bij de bibliotheek in Terneuzen en mogen zich vanaf oktober de bovenburen van Regiobank en Fimagro noemen.  

Cultuuraanbod 

De naam zegt het al: Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen. Tijl Clement werkt er als projectcoördinator en vertelt wat de stichting doet. “Wij bieden onderwijsinstellingen advies en ondersteuning bij de organisatie en planning van cultuureducatie, kunst- en muziekonderwijs, theatervoorstellingen en andere culturele activiteiten.” Het meest bekend zijn de cultuurmenu’s. Tijl: “Met dit project komen kinderen uit onze streek in aanraking met verschillende aspecten van kunst en cultuur. Van een prikkelende voorstelling in het theater tot muziekprojecten in de klas. Elke peuter- en basisschoolgroep krijgt ieder schooljaar minimaal twee cultuuractiviteiten aangeboden op school of op de peuterspeelzaal. Zo komen verschillende vormen van kunst en cultuur doorheen de hele schooltijd aan bod. Hierbij wordt afgewisseld tussen beschouwen en zelf ervaren. Kwaliteit en diversiteit staan altijd voorop. We streven ernaar zo veel mogelijk te werken met mensen uit de regio. Daarnaast is er ook cultuuraanbod na school, het buitenschools aanbod.” 

Jeugdredactie 

Een voorbeeld van het buitenschools aanbod is de jeugdredactie. Samen met Elodie Kint, Odile de Pooter en een groep collegareporters leren kinderen alles over hoe het is om onderdeel te zijn van een redactie en over het speuren naar nieuws. Hoe kom je op ideeën en wanneer is iets nieuws? Hoe schrijf je een goed stuk? Wat gebeurt er nadat je een artikel hebt geschreven? En, hoe wordt het cultuurmenu eigenlijk bedacht elke keer? Voor dit artikel heeft de jeugdredactie Lianne de Back van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen het vuur aan de schenen gelegd!  

Een nieuw kantoor voor Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen 

Roel: Waarom is het kantoor verhuisd vanuit Terneuzen naar Oostburg? 

“Het oude kantoor was te klein. We hadden te weinig werkplek en ruimte om onze spullen op te bergen. Bovendien is het nieuwe kantoor dichterbij en de meeste werknemers wonen in de gemeente Sluis.” 

Jet: Waarom staan al die schilderijen en foto’s hier in jullie kantoor? 

“Van onze projecten van de cultuurmenu’s hebben we een paar leuke dingen opgehangen. De mevrouw in het bos bij de boom is bijvoorbeeld op een hele speciale manier gemaakt. We hebben ook portretten van kinderen hangen die net als het Melkmeisje zijn gefotografeerd.” 

Werken jullie hier in dit kantoor ook voor de bank? 

“Wij niet, want wij zijn van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen. Wij hebben ook een aparte ingang. Hier beneden werken de mensen van de Regiobank en Fimagro. 

Myron: Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de jeugdredactie te starten? 

“We zijn op het idee gekomen van de jeugdredactie omdat iets als dit er nog niet was in de gemeente. We bedachten eerder al een kort project met een journaliste: de kinderen maakten toen een eigen krant. We merkten dat het leuk zou zijn om dit vaker te doen met een groep kinderen. Daar is de huidige jeugdredactie uit ontstaan. Door dit over een langere periode te doen kunnen de redactieleden beter ontdekken wat zij leuk vinden, goed in zijn en hier beter in worden.” 

Rosalinde: De redactie organiseren jullie voor kinderen, maar ook voor jongeren? 

“We hebben het samen met een team bedacht in 2018. We vonden het leuk om kinderen ergens over te gaan laten schrijven. En als kinderen dat dan bleven doen dan zouden ze er steeds beter in worden. En misschien zouden jongeren dat ook leuk vinden. Dus, ja we organiseren het ook voor jongeren.” 

Célia: Waarom doen jullie de projecten van de Cultuurmenu’s alleen met kinderen en niet met jongeren? 

“Dit schooljaar doen we de projecten niet alleen met kinderen, maar ook nog maar net met jongeren. De projecten voor jongeren kan je vinden op onze website: https://www.cultuurmenus.nl/?type=projecten-12-19”  

De jeugdredactie 

Maak kennis met Rosalinde, Myron, Célia, Roel en Jet! Ze komen iedere maand samen in het kantoor van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen. 

Rosalinde: “Het lijkt mij leuk om te schrijven, daarom doe ik mee aan de kinderredactie. Thuis schrijf ik ook wel eens verhaaltjes en lees ik graag de Donald Duck, Suske en Wiske of de boeken van Harry Potter. Die zijn heel dik, maar dat vind ik niet erg. Mijn hobby’s zijn tekenen en knutselen, dus ik ben graag creatief bezig. Later zou ik graag juffrouw willen worden.” 

Myron: “Ik doe mee aan de kinderredactie, omdat ik heel erg nieuwsgierig ben. Als er iets is gebeurd, wil ik altijd weten wat er is. Thuis lees ik graag strips, zoals Donald Duck. En mijn hobby’s zijn voetballen, paardrijden en zwemmen. Later zou ik graag bakker willen worden. Met mijn vriendinnen heb ik al afgesproken dat we misschien samen een bakkerij beginnen.” 

Célia: “Interviewen en schrijven vind ik leuk, daarom doe ik mee aan de kinderredactie. Ik lees zelf graag in de Donald Duck. Verder zijn hobby’s voetballen, turnen en buitenspelen. Later zou ik apotheker of bakker willen worden. Misschien begin ik wel een bakkerij met mijn beste vriendin Myron”.  

Roel:  “Het lijkt mij wel leuk om te schrijven voor een tijdschrift. Ik lees graag Donald Duck, Elsje en de boeken van Niek de Groot. Mijn hobby’s zijn gamen en voetbal. Wat ik later wil worden, is politie of game-ontwerper.  

Jet: “Ik doe mee aan de kinderredactie, omdat het me leuk lijkt om te schrijven. Ook lijkt het me leuk om mensen te interviewen. Zelf lees ik graag de Donald Duck en de Tina en ik maak de puzzels in de krant. Mijn hobby’s zijn gitaarspelen en knutselen. Ik woon in Zuidzande en heb geiten, eenden en kippen.”