Aan de Korte Heerenstraat net buiten Oostburg kun je bij De Heerenhoeve genieten van verse melk van de tap, ouderwets lekkere vla en yoghurt en zo’n 30 verschillende smaken ijs. Daarnaast ben je bij de melkveehouderij van de familie Vesseur van harte welkom om meer te leren over het leven op een echte boerderij.  

Familiebedrijf

De Heerenhoeve is een echt familiebedrijf, het hele gezin is betrokken bij de bedrijfsvoering. Ieder gezinslid heeft zijn of haar specialisme. Etiketten ontwerpen, recepten bedenken, het productieproces, maar ook het bezorgen, de verkoop en de promotie: het volledige proces is bij de familie Vesseur zelf in de hand. Zo is vader John verantwoordelijk voor de koeien. Zoon Lars voor het ijs, zoon Cas voor de zuivel en moeder Mariëlle voor de verkoop. Dochters Maud en Esmée verzorgen de sociale media, website en alle online activiteiten. En waar nodig helpen de familieleden elkaar. De lijntjes zijn kort en via verkoop op de boerderij en door regionale winkels en horeca van producten te voorzien is het lekkers van de Heerenhoeve ook nog eens lekker lokaal.  

De witte motor 

In 2001 kwam het gezin Vesseur vanuit Tilburg naar Oostburg. Mariëlle: “Zeeuws-Vlaanderen is prachtig en ruim, het perfecte gebied om een nieuwe boerderij op te starten. We wonen hier nu al ruim twintig jaar en genieten nog elke dag van de prachtige omgeving rondom onze boerderij. Eind 2019 begon het te kriebelen om meer te doen met ons bedrijf.  Het leek ons zo mooi om met ons eigen mooie product een nóg mooier eindproduct te maken. We hebben ons volledig ondergedompeld in de wereld van zuivelverwerking en zijn toen tot de conclusie gekomen dat het maken van zuivel en ijs het beste bij ons past. Sinds de zomer van 2020 zijn we gestart met het verwerken van onze eigen melk. We houden onze producten zo natuurlijk mogelijk: de yoghurt naturel bestaat uit enkel melk met pure yoghurtcultuur. En ook bij de vla en ijsbereiding focussen we op een zo natuurlijk mogelijke wijze van bereiden. Inmiddels hebben we zo’n 30 ijssmaken. De basis voor het ijs en de zuivel is altijd onze eigen verse melk. Maar natuurlijk hebben we voor de liefhebbers ook een aantal sorbetsmaken in het assortiment. Verder verzorgen we ook rondleidingen, boerenlunches en ijsproeverijen op de boerderij. Daarnaast hebben we een boerderijwinkel waar we onze ambachtelijk bereide zuivel en ijs verkopen. Mensen kunnen hier zelf hun verse weidemelk tappen en ook verkopen we een klein scala aan streekproducten, zoals meel van de molen en biologische eieren. Een lokale pannenkoek is zo gebakken! Vanaf Pasen is onze schepvitrine weer geopend: een vitrine met tien verschillende smaken die regelmatig variëren omdat we steeds nieuwe smaken ontwikkelen.” 

#wijzijnoostburg 

De favoriete plek van Mariëlle is haar boerderij, maar ze weet Oostburg erg te waarderen. “Oostburg is erg veelzijdig! Een grote keuze in supermarkten, prachtige speciaalzaken, verschillende restaurants en dat allemaal heerlijk centraal in het hart van West-Zeeuws-Vlaanderen. Een andere topplek in Oostburg is natuurlijk de Kaas en Broodsedijk, aan het Groote Gat. Hier zijn wij vaak te vinden voor een ‘blokje-om’, altijd weer genieten.” 

Mariëlle’s kerstwens 

“Ik wens alle mensen op de eerste plaats heel veel gezondheid. Hopelijk kunnen we snel alle beperkingen achter ons laten en gaan we op een veilige manier weer zoveel mogelijk terug naar normaal. En natuurlijk wensen ik iedereen een witte kerst toe. Dat hoeft niet met sneeuw, maar kan altijd met zuivel of roomijs(taart)!”.