2021 had voor zwemclub Scheldestroom een feestelijk jaar moeten zijn, maar helaas gooide corona roet in het eten.  De vereniging bestaat namelijk 90 jaar! Sinds 1931 voelen de leden zich als een vis in het water. Het ‘Bressiaanse water’ wel te verstaan, want de club begon als plaatselijke zwemclub in Breskens. Nu is Zwemvereniging Scheldestroom Oostburg niet meer weg te denken uit Oostburg! 

Van buiten naar binnen 

De eerste jaren werd gezwommen in brak water in een van de grachten van het voormalige Fort Frederik Hendrik in Breskens. Later werd de overstap gemaakt naar het ‘Wilhelmina Zwembad’. Dit was trouwens het enige zoutwaterzwembad in de wijde omgeving.  Tegenwoordig is op die plaats een deel van de jachthaven gevestigd. De exploitatie van het zwembad was in handen van Scheldestroom. Dit betekende dat de toegangsgelden werden geïnd door de club, onderhoud in eigen beheer werd uitgevoerd en dat zwemlessen werden verzorgd. Zwemmen was in de vroegere jaren een seizoenssport die je van mei tot en met augustus kon beoefenen. Dat veranderde door de komst van het verwarmde openluchtzwembad ‘De Veste’ in 1974. Op de plek waar nu vakantiepark Scheldeveste is gevestigd werd ruim 20 jaar lang fanatiek gezwommen. In 1995 sloot het zwembad en verhuisde Scheldestroom naar ‘De Veerhoek’ in Oostburg. Vanaf begin jaren ’70 maakte de club in de winter al gebruik van dit Oostburgse bad. De leden kwamen dus niet in geheel onbekende wateren terecht. In 1996 vestigde de club zich in sportcomplex ‘De Eenhoorn’.    

#oostburgheefthet 

De club heeft 250 leden, waarvan er zo’n 60 zich ook inzetten als vrijwilliger.  Zonder hun werkzaamheden zou de vereniging niet kunnen bestaan. Het vrijwilligerskorps bestaat uit zwemtrainers, bestuurders en vrijwilligers om wedstrijden, activiteiten en facilitaire zaken te organiseren. Secretaris Jeroen Hertogh vertelt: “Toen we in Oostburg terecht konden in een overdekt zwembad, verhuisden zowel trainingen als wedstrijden naar de winterperiode. Hiermee werd aansluiting gevonden bij de landelijke tendens om de activiteiten te verplaatsen van de zomer naar de winter. Vanaf dat moment kreeg onze vereniging echt een regionaal karakter. Leden kwamen niet langer alleen uit Breskens, maar uit heel West-Zeeuws-Vlaanderen. In ons 90-jarig bestaan is onze club uitgegroeid tot een regionale vereniging waarbij zowel jong als oud terecht kan.”  

Zo vlug als water 

Ook in de krant kom je de naam van de club geregeld tegen, vooral bij wedstrijduitslagen. “Al vanaf de oprichting in 1931 nemen we deel aan wedstrijden binnen de voormalige Kring Zeeland, momenteel KNZB. Dat zijn zowel korte- als langebaanwedstrijden en tot een jaar of 20 geleden ook waterpolowedstrijden. In al die jaren hebben we veel successen behaald. Zo hebben leden van onze club veel eerste plaatsen op Zeeuwse Kampioenschappen langebaanwedstrijden behaald. Ons jaarlijks hoogtepunt is de organisatie van de Havenwedstrijd in Breskens, de oudste open waterwedstrijd van Nederland. In 2019 vond deze wedstrijd voor de tachtigste keer plaats. Daarnaast hebben een aantal van onze leden meegedaan aan Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen. Zelfs aan de Olympische spelen in 2004 in Athene heeft een voormalig lid van Scheldestroom meegedaan”, aldus een trotse Jeroen.  

Spring er ook in! 

Bijna dagelijks liggen er leden van de club in het water van sportcomplex ‘De Eenhoorn’. “Vijf dagen in de week worden er trainingen gegeven die voornamelijk gericht zijn op wedstrijdzwemmen. Het doel hiervan is dat onze leden alle slagen goed leren beheersen.” Jeroen is een enthousiaste pleitbezorger van de sport. “Zwemmen is een individuele sport, je kunt je niet verschuilen achter een teamgenoot als het even niet lukt. Maar toch kun je het ook gezamenlijk beleven door samen te trainen of naar wedstrijden te gaan. Ook is het een veilige sport, (grote) blessures komen weinig voor en je bent vooral bezig met techniek en uithoudingsvermogen. Enthousiast geworden? Om te kijken of het (wedstrijd)zwemmen iets voor jou is bieden we een maand proefzwemmen aan. Tijdens deze maand bepaal je zelf of je lid wordt van de vereniging. Neem voor meer informatie een kijkje op onze website www.scheldestroom.com”.